Når et forældrepar har udfordringer med et barn eller en ung, som viser tegn på ubalance, er det forældrenes ansvar at kigge lidt på sig selv og familiemønsteret. Nogle gange kan man justere selv og nogle andre gange skal man have professionel støtte i form af familieterapi. Det er absolut vigtigt at tage udgangspunkt i forældrene – forældrenes ansvar, forældrenes relation og samspil.
Familieterapi er en form for psykoterapi for hele familien. Der arbejdes i større grad terapeutisk og indsigtsgivende og man går mere i dybden med problematikkerne. Gennem familieterapi får forældrene hjælp til at få indblik i samspillet, så de tager styret af lederskabet og ansvaret for familiens dynamik og trivsel. Et barns reaktion udtrykker stemningen og trivslen i familien. Familieterapi vil genopbygge en nær relation og tilliden mellem hvert enkelt familiemedlem.
Skab bedre kommunikation, tal ud om problemerne eller udfordringerne, få helet familierelationerne, opnå forsoning og sunde liv.
Et forløb starter med en aftale mellem forældre og familieterapeut. Hvordan sessionen skal starte afhænger af forskellige faktorer. Vi starter samtalerne om, hvad hver især har af tanker, længsler, bekymringer.
Vi arbejder ud fra forskellige forståelsesrammer og inddrager i arbejdet både aspekter af dem:
Gå-terapi (Walk-And-Talk)
Der kan være flere forskellige årsager til at gå i familieterapi, heriblandt:
Forskellige omstændigheder i menneskers liv kan påvirke mental sundhed, hverdag, fx:
En krise er ofte en invitation til at foretage nødvendige ændringer i livet. At komme styrket igennem en krise kræver nye læring og tilegnelse af nye kompetencer. Alle der ønsker forandring i deres liv. Men nogle har svært ved at forstå deres kropslige reaktionsmønster og omverden. Den manglende forståelse gør, at det bliver svært for dem at regulere deres ubehag i kroppen, og kan ikke altid sætte ord på, hvad der sker i deres egen krop, og hvorfor det vælger det overlevelsesmønster, som det gør.
Psykoterapi er fokus på behandling af angst, depression (ked af det), stress, traumer og overgreb og består af samtaler og samspil mellem klienten og psykoterapeuten. I samtaleforløbet lærer du at forstå dig selv, evt. din diagnose/sygdom, og det sociale sammenspil med andre mennesker. Behandlingen giver dig strategier og værktøjer til at få mere energi, blive mere afklaret, mindre frustreret og mere tilfreds.
Du bliver i stand til selv at løse udfordringer gennem selverkendelse og får nye måder at handle på samt bliver klar til at træffe de valg i dit liv. Det er ofte ikke lysten, der er drivkraften. Psykoterapisamtalerne støtter dig og stiller uddybende spørgsmål, der kan få dig til at se tingene ud fra en ny synsvinkel. Derfor kan en terapeut være til stor gavn.
Mentaliseringsbaseret terapi (MBT) er en terapiform, der gennem individuel terapi, gruppeterapi og psykoedukation kan øge den enkeltes evne til at mentalisere. Mentalisering betyder bl.a. at kunne fortolke og forstå egne og andres udtalelser og adfærd som meningsfulde på baggrund af indre mentale tilstande. Mentalisering handler om at kunne forestille sig sine egne og andre menneskers tanker, følelser, behov og antagelser, og at disse hænger sammen med ens egne og andres handlinger.
Oprindeligt er MBT udviklet til behandling af voksne med personlighedsforstyrrelser og har her vist god effekt. MBT er videreudviklet i en særudgave rettet mod børn og unge under 18 år med selvskadende adfærd (Mentalization-Based Treatment for Adolescents, MBT-A), som bl.a. indebærer, at barnet/den unges nærmeste familie inddrages i behandlingen. Formålet med behandlingen er at øge den unges mentaliseringsevne for dermed at kunne styrke den enkeltes selvfølelse og affektregulering og mindske den selvskadende adfærd.
Mentaliseringsevnen sætter os i stand til at forstå mellemmenneskelige samspil og sammenhængene mellem adfærd og mentale tilstande hos en selv og andre over tid. Evnen er blandt andet vigtig for udvikling af identitet, selvfølelse, evnen til at indgå i sociale relationer og affektregulering (at kunne regulere sine følelser, f.eks. når man er meget vred, bange, trist eller meget glad).
Individuel terapi kan være noget for dig, hvis du oplever:
Individuel terapi er psykoterapi samtaleforløb, som skræddersys efter den individuelle persons behov. Terapien foregår i den enkelte persons tempo i form af regelmæssige samtaler. Igennem forløbet vil du som enkelt person opnå dybere indsigt i og forståelse af dig selv. I samtalerne arbejder vi i fællesskab med de frustrationer, sorger eller andre problematikker, der fylder for dig. Det kan gælde din måde at være i relationer på, hvordan du håndterer forskellige udfordringer, hvilke ressourcer du har, eller hvad der er gode/dårlige valg for dig.
En rolle som terapeut er bl.a. at hjælpe dig med at få øje på det, som du ikke selv kan se. Det kan være gamle forsvarsmekanismer, glemte ressourcer eller uhensigtsmæssige mønstre, som hindrer dig i at være tro mod dig selv.
Terapi vil forbedre dig til at tackle og tage ansvar for dit eget liv, udvikle fuldt potentiale og vil give en øget frihed til at handle på en anderledes måde, så du selv vil opleve at få mere lederskab over dit liv. Din større viden og klarere fornemmelse og derved gå efter det, du ønsker eller drømmer om.
Vi tilbyder individuel terapi til voksne og børn eller unge (ved opstarten skal vi have en voksen med). Forløbet er individuel vurdering og ønske.
Parterapi med fokus på relationer, udvikling, forandring og sundhed.
Parterapi hos MentalTeam vil klæde dig godt på med værktøjer til at udvikle jeres forholds udfordringer og dermed redde parforholdet og I bliver den bedste version af jer selv. Terapi vil få jer til at kommunikere på en konstruktiv måde ,at få mere nærværende kontakt med hinanden og at udvikle intimiteten i jeres forhold.
Vil du gerne blive den bedste version af dig selv, så må I løse jeres parforholdsproblem og genfinde kærligheden gennem terapi. Kom straks videre i parterapi for at undgå, at problemet vokser og låser sig. I parterapi kan I bl.a. få metoder og redskaber til at kommunikere på en konstruktiv og givende måde, så I opnår mere nærhed og forståelse for hinanden. Det vil lære jer at udtrykke jeres behov på en konstruktiv måde, så I kan give kritik, der ikke fjerner nærheden, respekten eller tilliden.
Måske har I behov for at få hjælp til nogle helt konkrete udfordringer i jeres parforhold, såsom utroskab, manglende intimitet og sexliv, vold, sygdom, småbørn, bonusbørn – eller følelsen af ikke at blive forstået eller hørt. Så kan I blive mere enige og samarbejdende om børneopdragelsen og andre grundlæggende værdier.
Det er forskelligt, hvor lang tid der skal være mellem hver session fra par til par og det varierer alt efter, hvilket “konfliktniveau” I ligger på. Terapisessionerne kommer til at foregå i vores hyggelige lokale. Vi kan også komme hjem til jer efter konkret aftale. Forløbet vil foregå som sessioner af ca. 1,5 times varighed, typisk strækkende sig over 5-10 sessioner.
Problemløsning - Kærlighed - udvikling - Livskvalitet - sundhed
Et parterapiforløb starter med en samtale om, hvad der fylder og spiller ind i jeres liv, som det er lige nu. Efter denne samtale afklarer vi sammen, hvordan det videre forløb skal foregå.
Parterapien vil foregå som en forholdsvis styret dialog, og der vil næsten altid komme øvelser og hjemmeopgaver mellem sessionerne f.eks. kommunikationsøvelser, intimitetsøvelser eller øvelser med henblik på at forbedre jeres sexliv, at nedskrive jeres livshistorie med øje for de relationer, der har fyldt noget i jeres barndom. Øvelsen kan få jer til at reflektere over, hvilke tilknytningsmønstre eller kærlighedssprog I har.
Til forældre: Har dit barn givet udtryk for, at det har brug for at tale med nogle udenfor dets omgangskreds? Hvordan er den unges trivsel generelt – venner, humør, familierelationer, fritidsaktiviteter, indelukkethed osv. Du må selv bestemme, om dit barn skal have besøg af en terapeut.
Den indledende samtale i et “unge-terapiforløb” kan både foregå med og uden forældrene, alt efter hvad den unge selv ønsker. Varigheden og hyppigheden af sessionerne aftales individuelt, ligesom eventuel inddragelse af forældrene vurderes individuelt.
Ungeterapi er en individuel terapiform til unge specielt mellem 12-20 år, som er en vigtig periode i deres liv. De er i gang med en identitetsdannelse. Imens deres hjerne er i gang med en modning og kroppen forandrer sig, øges deres bevidsthed omkring dem selv. Hvem er de, hvem vil de være og hvordan ser omgivelserne dem.
Det kan for mange unge være en meget svær periode, især hvis de i forvejen har en sårbarhed med sig. Det er i teenageårene, at de fleste unge skaber de grundlæggende antagelser omkring dem selv. Antagelser som vil følge dem ind i voksenlivet.
Det er desværre også i ungdommen, at de kan have større risici for at skabe uhensigtsmæssige handlingsmønstre, som spiseforstyrrelser, selvskadende adfærd, misbrug m.m.
Mange unge kan opleve en større usikkerhed og manglende trivsel i et samfund, der konstant er i forandring, og som har et kæmpe tag-selv-bord af muligheder. Det er normalt, at al den forandring og alle de muligheder kan føre et stort pres med sig og dermed også en masse bekymringer.
Hvis du er ung, kan du reflektere over: Hvor længe du har oplevet at være trist/ensom/vred eller lignende? Om du oplever, at din “mistrivsel” påvirker din uddannelse, fritidsaktiviteter, relationer osv.? Om du har brug for at tale med en, der ikke kender dig privat? Det vil være dig, der afgør, hvor alvorligt oplevelsen eller oplevelserne er for at opsøge en terapeut.
Tilknytning er en vigtig del i barnet liv. Gennem tilknytningsterapi kan de negative tilknytningsmønstre ændres. Tilknytningsmønstrene grundlægges i barndommen og følger os ind i voksenlivet.
Som mennesker er vores tilknytning og vores bånd til andre med til at sikre vores overlevelse i verden. Allerede som spædbarn knytter barnet sig til de voksne, især moderen. Dette bånd, som knyttes, er af stor betydning for barnets udvikling og for de forhold barnet vil knytte til andre i fremtiden, især kærlighedsforhold.
Måden moderen (eller omsorgspersonen) behandler barnet på vil danne et mønster, der vil blive en model/skabelon for andre forhold, som barnet vil have i fremtiden. Fordi moderen har sin egen historie, udfordringer, traumer og personlige stil, vil dette præge hendes evne til at knytte sig til og drage omsorg for sit barn. Hendes adfærd og eget mønster vil præge relationen til hendes barn. For eksempel: Hvis moderen er deprimeret, kan dette påvirke barnet negativt.
Tilknytning er vigtig del i barnet liv. Gennem tilknytningsterapi kan negativt tilknytning mønstrene ændres. Tilknytningsmønstrene grundlægges i barndommen og følger os ind i voksenlivet.
Som mennesker er vores tilknytning og vores bånd til andre med til at sikre vores overlevelse i verden. Allerede som spæd knytter barnet sig til de voksne, især moderen. Dette bånd, som knyttes er af stor betydning for barnets udvikling og for de forhold barnet vil knytte til andre i fremtiden, især kærlighedsforhold.
Måden moderen (eller omsorgspersonen) behandler barnet på vil danne et mønster, der vil blive en model/skabelon for andre forhold, som barnet vil have i fremtiden. Fordi moderen har sin egen historie, udfordringer, traumer og personlige stil, vil dette præge hendes evne til at knytte sig til og drage omsorg for sit barn. Hendes adfærd og egne mønster vil præge relationen til hendes barn. For eksempel: Hvor moderen er deprimeret, kan dette påvirke barnet negativt.
Der er 4 kategorier:
Tegn på den trygge tilknytningsform
Gå-terapien lige så virksom og effektiv som indendøres terapiformer. En professionel terapeutisk samtale imens vi går en tur sammen side om side i skøn natur og vi får frisk luft. Når vi har gå-terapi skal vi ikke kigge på hinandens ansigt hele tiden. Nogle klienter synes det er rart, at vi under en walk-and-talk samtale har knap så meget øjenkontakt. De fleste har en oplevelse af, at samtalen bliver mere afslappet, fordi rammerne er mindre formelle.
Nå vi kigger med Mental sundhed synes punktet at blive påvirket hensigtsmæssigt i naturlige omgivelser. Når men er i naturen aktiverer vores spontane opmærksomhed, der associeres med restitution af hjernen og stimulering af kreative processer. Dertil kommer at det overordnet set er meget sundt og helende med gåture ved alle psykiske lidelser. Flere undersøgelser peger på gavnlige effekter ved walk-and-talk Adult Clients Experience of Walk-and-Talk Therapy (2019) , D. Crowe Clark, Walden University.
Selvom vi har Gå-terapi, overholder vi tavshedspligten, og det tager vi alvorligt.
Hvis du har brug for vores hjælp til en eller flere borgere, som skal hjælpes videre i livet, kan du kontakte os på mailen info@mentalteam.dk eller på digital postkasse til CVR-nr. 44 31 01 71.
Mandag - Fredag
08.00 - 17.00
Lørdag - Søndag
10.00 - 14.00
+45 55 22 89 89 Vagttelefon
Familieterapiuddannelse
Børneopdragelse
Vores nyheder
Psykolog behandling
Socialpædagogiske indsatser
Familie- & Psykoterapi
Misbrugsbehandling
Integrationsindsats
Mentalisering
MT 24/7 (Døgnindsats)
Walk-And-Talk
Familierådslagning
Personligudvikling kursus
Supervision
Fordrag
2024 © MENTAL TEAM - Alle rettigheder forbeholdes